elements 4 logo
3680 Wyse Road, Dayton, Ohio 45414, phone,937,918,1000, fax, 937,918,1001 Company Info Services Products Government Outreach

Renovation:
Elements IV Interiors purchased a new building and renovated the space to meet the requirements for LEED CI® certification. Scroll down to see the building's progress and our journey towards LEED® certification. (Click on each image to see it enlarged)

What is LEED® Certification?
LEED® stands for Leadership in Energy and Environmental Design. The LEED Green Building Rating System is run by the United States Green Building Council (USGBC). They are a non-profit organization that promotes buildings that are environmentally responsible, profitable, and healthy places to live and work. Acting as a non-biased third party, the LEED® program is a set of guidelines and evaluations that serve as a common standard of measurement.
 
Before:
Originally built in the early 1970's to house a small specialized manufacturing company, the building has a unique layout and architectural style. Multiple windows, an open floor plan, easy access, and great location made this building a prefect candidate for renovation and LEED® certification. Although it met our needs, renovation was required to make the building represent our company image.
The original reception area was closed off from the rest of the upper level and did not make good use of the abundant natural light from nearby skylights and windows. Originally a presidents office, this space will become a conference room.

This is the future space for sales associates and two executive offices. Because the original design did not allow for optimal use of natural light the non-essential walls will be removed.

 

The division of space in the lower level of the building does not meet our needs for showroom, lunch cafe, and seminar/meeting rooms. A more open floor plan will allow for better usage of available space and leave opportunity for future adaptability.
During Renovation:
The new design will open the reception area up to allow for better lighting and airflow. In order to begin construction, all non-essential walls and fixtures were removed. On the lower level the ceiling, walls, flooring, mechanical systems, and HVAC have been removed.
To encourage sustainability and environmental conservation, all reusable materials are sorted. Glass walls removed from the original building will be reconstructed and reused in a different location. Materials not being reused in our building are diverted from the landfill via use in other projects or recycling.
One of the unique and striking features of the original structure is the use of indoor trees and skylights. These features will be highlighted in the new design. Specialty offices, which were originally housed in the warehouse area, have been removed. During the construction project, this area is designated as a sorting and collection area.
All non-essential walls were removed on the upper floor to allow for better lighting. For the duration of the renovation, original lighting will be left; however, new energy efficient fixtures will be installed upon completion. Tile flooring from the lower level has been removed and crushed. A base layer for the concrete floor in our detached wood shop will be created from this material.
After the walls and ceiling were removed, the mechanical and all HVAC components were taken out to make way for an open ceiling design on the lower level.
Like the lower level and future sales area, the design area is being gutted to better utilize the natural light. This area will also serve as a showroom for Haworth systems furniture and Haworth raised flooring.
To bring the building up to code changes needed to be made to meet the American Disabilities Act (ADA) requirements. A wheel chair ramp on the front of the building was one of the additions made to meet these requirements.
An ADA bathroom is also being constructed on the lower level of the building. The plumbing for the lunchroom cafe is also being put in.
As a final step in requirements for bringing the building up to code, an ADA lift is being installed. This will allow persons with disabilities to reach the lower level. This photo shows the cavity cut in the building to house the lift. At this point in the project, the walls that are not destined to be moveable are being faced with drywall. These include exterior walls and the soffets.
Compact boilers were installed in the mechanical room to provide water for the HVAC system. This is an extremely efficient system and will help to reduce electricity usage and meet the requirements for our LEED certification Wires and conduit are being run throughout the building to service the electrical needs for each area.
In the warehouse, the walls were painted to better fit our corporate branding and provide a more reflective color to help reduce the total amount of lights needed for the space. In addition, the paint used creates a healthier environment for workers because it releases less pollutants and irritants than standard paint.
The first phase of our move-in has begun in the warehouse. Racking has been put in place in 1/3 of the warehouse, and product has been relocated. The energy efficient lighting and reflective paint color have made a vast impact on the brightness of the space. A base was created for detached wood shop using the tiles from the lower level of our main building. On top of which a concrete slab was poured. This building will serve as a workshop for refinishing, custom modifications, and painting.
The roof top units (RTU's) for the HVAC system were delivered and installed using a massive crane. These units work in conjunction with the boilers to control the temperature and humidity throughout the building.
Sections of glass wall were relocated from the lower level of the main office and reused in the warehouse. These walls will create a divider between the warehouse offices and a meeting area for installers.
The ADA restroom on the lower level has been walled in and a door is in place. The plumbing for the restroom and lunch cafe have also been completed. The ADA lift has been enclosed on both the lower and upper levels of the building. This lift will allow customers or employees with physical disabilities to reach the lower level and ADA restroom.
Old single-paned, inefficient sky lights were removed to make room for new sky lights. The new sky lights will allow for less heat transfer reducing cooling cost in the summer, and will diffuse excess light reducing potential glare.
The new sky lights have been installed. The grid and essential tiles have been installed in the north corner of the upper level. Four distict types of lighting are being used in this area to serve as a lighting lab. This will allow designers to select the correct finishes under different lighting cirumstances.
The walls on the upper level of the building have been painted and the floor were preped for carpeting. Wires were hung in the south side of the building to install the grid for the drop ceiling.
Duct work, pluming, and wiring for the lighting have been run through out the building in preparation for the installation of the ceiling. The ADA lift has been installed.
The Nexus low profile access floor has been installed in the operations area. This will allow us the flexibity to move power and data using less time and resources.
The duct work for the HVAC system has been installed in the lower level of the building. Exterior walls have also been painted. Installation of the carpet and divider wall in the operations area has begun. The wall will separate the warehouse office from the server and control room and is created from reused systems furniture.
The HVAC system has been programed for zone and timing control to optimize the energy usage and ensure occupant comfort. The carpet in the north wing of the upper floor has been installed and covered with plastic to protect it for the duration of the renovation. The furniture for the finishes library has been installed along wth the majority of the celing tiles.
The TecCrete full-height raised flooring has been installed in the north wing of the upper floor. This area will serve as a showroom and meeting area. The control box for soundmasking system has been mounted. This system will decrease excess ambient noise and distractions. It also can broadcast music through out the building. A cut out was made in the TecCrete flooring to allow for a flush service module, which will allow for reconfiguration of power and data without demoliton, construction, or electrical work.
The celing grid and lighting have been installed in the south wing of the building. The lights used in this area, much like the rest of the bulding, are extremely energy efficent.  
email, info at elements 4.com
customer login